Požiar pomáhajú hasiť aj vrtuľníky, počas dňa by ho mohli lokalizovať

28.11.2011 Poprad

Spišské Bystré 28. novembra (TASR) – Lesný požiar pri Spišskom Bystrom, okres Poprad, ktorý od nedele likvidujú desiatky hasičov, by sa dnes mohlo podariť lokalizovať. Potvrdil to predpoludním riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. \"Bol vykonaný letecký monitoring letkou ministerstva vnútra, po prehliadke sa hasiči vystriedali. Boli posilnené sily a prostriedky príslušníkmi z hasičskej záchrannej brigády z Humenného, boli posilnené o modul leteckého hasenia východ a stred,\" vysvetľuje Šproch.
Okrem toho sa doplnila ďalšia technika z Levoče a Kežmarku. Momentálne je na požiarovisku 12 cisterien. \"Zasahujú už aj vrtuľníky Armády SR a Letka ministerstva vnútra, dohromady tri vrtuľníky, momentálne prebiehajú hasebné práce i pomocou ambivakov,\" dodal Šproch. Hasiči sa snažia požiar likvidovať aj po zemi, momentálne je k dispozícii 86 príslušníkov HaZZ. Prioritou je lokalizovať požiar, v priebehu popoludnia by sa to mohlo podariť. \"Zasahujúci príslušníci by sa mohli zo západnej a východnej strany už spojiť, požiar by sa už nemal ďalej šíriť,\" vysvetľuje Šproch.
Predpokladá, že dnes bude požiar lokalizovaný a začne sa s jeho hasením smerom dovnútra. Hasiči ho zachytili na hrebeni a ďalej smerom ku Kvetnici a k muničným skladom sa už podľa neho nešíri. Aj napriek tomu bolo nutné sklad evakuovať. TASR to potvrdil hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica. Pre riziko vzniku požiaru už podľa neho vyprázdnili niekoľko skladov a vojenský materiál previezli na bezpečné miesto, kde ho stráži polícia. Vojenský materiál sa vráti do muničných skladov až po uhasení požiaru.
Hlásenie o požiari prišlo v nedeľu (27.11.) krátko pred 19. hodinou, počas noci sa rozšíril a momentálne je zasiahnutá plocha od 50 do 80 hektárov. Keďže oheň zachvátil aj mladé stromčeky, škoda je predbežne vyčíslená na 50.000 eur. Podľa Šprocha je pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom. Presnú príčinu však určí až vyšetrovanie.
 

Vyberte región